Gellei bőgőtemetés a Pósfa zenekarral

Dátum: 5. Mar - 5. Mar
Miesto:Holice
Kategória: Folklór, tradície , Hudba, festivaly, koncerty , Tanečné zábavy, plesy

Popis podujatia

Farsangfarka utolsó napján, húshagyókedden, azaz böjtmás havának ötödik napján hagyományos farsangi mulatság tartatik a gellei kultúrházban a sötétedési harangszó után egy órával. A mulatság végén a nagybőgő eltemettetik, ezzel búcsúztatván a farsang időszakát, a mulatságokat, átadván a helyet a nagyböjt időszakának. :)
Sok szeretettel várunk Benneteket! ;)

A belépés díjtalan. :)
Ételről és italról Földes Miki gondoskodik. :)

"Farsang idején az emberek jobban ráértek ünnepelni, arra is több idő jutott, hogy főzzenek, süssenek, a ház körüli kisebb munkákat végezzenek és az esküvőkre készüljenek, hiszen a téli időszakban Szent Márton napjától – november 11-től – március 25-ig, azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéig, nem volt mezei és kerti munka.
(...)
Emellett a régi gazdálkodó világban karácsony előtt, december 21-én, Szent Tamás napjának környékén tartották a nagy disznóöléseket. Farsang időszakára jól összeért a kolbász, a hurka és a sonka. A Szent Márton napjára megforrt újbor is zamatosabb lett, továbbá az ősszel szüretelt gyümölcsökből is kifőtt a pálinka. Gyakorlatilag a test és a lélek egységében ünnepelte a régi magyarság a farsangot.
(...)
A legnagyobb mulatság, a legnagyobb bálok ideje a karnevál (melynek jelentése: Isten veled hús, a hústól való búcsú) a farsangvasárnapot, a farsanghétfőt és a húshagyókeddet foglalja magában. A húshagyókeddi bálok este sok helyen BŐGŐTEMETÉSsel zárulnak. Ez azt jelenti, hogy egy nagybőgőt a kocsma legnagyobb asztalán felravataloznak, egy fehér lepedővel terítenek le, és gyertyát gyújtanak mellette kétoldalt. A hangszer mellett siratóparódiákat énekelnek." - Medgyesy S. Norbert
Majd kezdetét veszi a nagyböjt, a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak.

19:00

Plagát / Obrázok

Každé podujatie je zaradené podľa oblasti záujmov, miesta a dátumu uskutočnenia. Každé uskutočnené podujatie sa z nášho Kalendára podujatí automaticky odstráni. V prípade, že je v systéme pridané viackrát to isté podujatie, snažíme sa vybrať to, s najlepším popisom. Portál bizref.sk nie je organizátorom uverejňovaných podujatí a preto nezodpovedá za zmeny uskutočnené organizátormi. Odporúčame preveriť si vopred termín a čas konania podujatia priamo u organizátora. Na niektoré akcie je potrebné prihlásiť sa vopred.