Dunszt-estek – A kritikus képzőművészet

Dátum:30. Nov - 30. Nov
Miesto:Dunajská Streda
Kategória: Hudba, festivaly, koncerty , Prednášky, semináre, besedy

Popis podujatia

Vendégünk 
Nagy Csilla képzőművész 
Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár 
Moderátor Csanda Máté művészettörténész

A belépés ingyenes

Németh Ilona és Nagy Csilla. Két kortárs (valódi értelemben kortárs) képzőművész. Mindketten a szabad művészetek doktorai, ráadásul ha más-más formában és keretek közt is, de mindketten tanították-tanítják is a képzőművészetet (a képzőművészetről való gondolkodást).
Amiről beszélgetünk: kinek, milyen közönségnek alkot a ma képzőművésze? Egyáltalán, miről (mi mindenről) beszélünk, amikor képzőművészetről beszélünk? Hányféle tere, terepe, bugyra, rétege és szeglete van ennek a világnak? Kik alakítják, kik a szereplői? Miféle látható-láthatatlan hierarchiák szövik át ezt a játékteret? Hol mindenhol „történik” a képzőművészet? Miért érezzük sokszor blöffnek mindazt, ami kortárs képzőművészet címkéje alatt történik?
Szó lesz majd konkrét munkákról, művekről, projektekről, stiláris, konceptuális és értékrendbeli preferenciákról – meg úgy általában, a képzőművészként-való-létezés örömökkel, nyűgökkel és kihívásokkal teli mindennapjairól. Mit jelent a képzőművészet, a képzőművészet nyelvén való gondolkodás manapság, a szélessávú mobilinternet, a felhő alapú virtualitáas, a VR, a kiterjesztett valóság, az Instagram, a Youtube és a Pinterest korában? Mi a tétje a képzőművészetnek (túl azon, hogy újabb és újabb látványokat, artefaktumokat, exponátumokat hoz létre)? Hogyan, mikor, milyen nyelven, milyen horizontok felől beszél(het)ünk a képzőművészetről? Egyáltalán van-e nyelvünk a művészetekhez való közeledésre – vagy csak lájkoljuk a látványokat? Elképzelhető, hogy sokszor csak a kérdéseink rosszak – és jobb, precízebb kérdésekre jobb és precízebb válaszokat kapnánk? Na és melyek a legmakacsabb, legidegesítőbb mítoszok és szetereotípiák, amelyek a kortárs képzőművészet fogalmához, gyakorlatához kapcsolódnak? Mennyiben igazak? Honnan hozzuk, és mi táplálja őket?

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2017.
Készült a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának támogatásával – Nemzeti Kisebbségek Kultúrája program, 2017.

További Dunszt-estek 2017-ben:
Színház és hatalom
2017. december 15. 18 óra
Művészeti Alapiskola, Dunaszerdahely, Smetana liget 6
Vendégünk Czajlik József rendező, a kassai Thália Színház igazgatója és Schilling Árpád rendező 
Moderátor: Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja
Hol tart és mitől tart most a magyar színház határon innen és túl? Milyen mértékben befolyásolja a színházi bátorságot a politika, s miként működik az öncenzúra? 
A beszélgetés után jazz: Farkas Attila (zongora) és Lázók Márió (bőgő)

Plagát / Obrázok

Každé podujatie je zaradené podľa oblasti záujmov, miesta a dátumu uskutočnenia. Každé uskutočnené podujatie sa z nášho Kalendára podujatí automaticky odstráni. V prípade, že je v systéme pridané viackrát to isté podujatie, snažíme sa vybrať to, s najlepším popisom. Portál bizref.sk nie je organizátorom uverejňovaných podujatí a preto nezodpovedá za zmeny uskutočnené organizátormi. Odporúčame preveriť si vopred termín a čas konania podujatia priamo u organizátora. Na niektoré akcie je potrebné prihlásiť sa vopred.